×

Hulp op afstand

1Windows? Klik hier!
2Apple? Klik hier!

Hebt u een probleem? Onze support afdeling staat voor u klaar. Ook horen we graag uw mening over onze diensten!

Openingstijden:

Ma 8:30 - 17:00
Di 8:30 - 17:00
Wo 8:30 - 17:00
Do 8:30 - 17:00
Vr 8:30 - 17:00

Groninger Archieven

Schatkamer aan historie

Groninger Archieven, streven naar optimalisatie

Benieuwd naar de Groninger geschiedenis? Het RHC Groninger Archieven bezit archieven, boeken, kranten, foto’s, video’s en meer die het verhaal vertellen van Groningen, van de Middeleeuwen tot het heden. Ze zijn het informatiecentrum voor de geschiedenis van stad en provincie Groningen.

Archiveren klinkt saai en stoffig. Beelden van eindeloze stapels papier en boeken doemen wellicht in je hoofd op. Maar niets is wat het lijkt. In het digitale tijdperk gaan de Groninger Archieven ook met de tijd mee. Van de ruim 26 kilometer aan documenten zijn ze 10% aan het digitaliseren. Daartoe beschikken ze over geavanceerde scanners met continue bezetting van medewerkers. De complexiteit ligt in het probleem: wat digitaliseer je wel en wat niet en welke technieken gebruik je voor het eindeloos bewaren en opvraagbaar houden van gescande documenten? Is het formaat van nu over een aantal jaren nog wel actueel en bruikbaar? En hoe is het met de vindbaarheid van documenten in deze eindeloze hoeveelheid data gesteld?

Onder andere deze vraagstukken liggen bij Dik Koning, hoofd bedrijfsvoering, en Harry Romijn, adjunct directeur, beide enthousiaste probleemoplossers op het archiveringsgebied. Hier wordt het contrast zichtbaar. Ver vooruitzien om het verleden te waarborgen.

Webarchief Groningen

Onlangs kwam de Groninger Archieven nog in het nieuws met Webarchief Groningen. Een nieuw initiatief waarmee ze een start maken met het archiveren van het ‘Groningen Online’ . Het doel is dat de collectie een representatief beeld geeft van het leven en werken van Groningers op het Internet.

Op dit moment ziet u misschien niet het nut in van een Webarchief. Is Google immers niet ook een soort archief? In de toekomst krijgt het Webarchief pas echt waarde. Wellicht gaat u een keer op zoek naar wat er vroeger afspeelde in uw wijk? Of misschien doet u een onderzoek naar trends rondom webdesign?

Mensen kunnen hun website aanmelden voor het archief via de website van de Groninger Archieven.

 


Voorbeeld van een gearchiveerde website.

De rol van AKSI Automatisering

Een digitaal archief van dit formaat vraagt om voldoende opslagcapaciteit en om de nodige veiligheidsoplossingen. Alles om de beschikbaarheid en continuiteit te waarborgen.

AKSI Automatisering adviseert en verzorgt al ruim 10 jaar de levering en het beheer van het netwerk van de Groninger Archieven. De eerste lijns vraagstukken worden binnen de Groninger Archieven zelf opgepakt. AKSI Automatisering voorziet in adviezen rondom de inrichting en investeringen en dient als klankbord voor de organisatie. Een uitdaging, want actief meedenken en vooruit kijken is een must. Proberen te voorspellen hoe de automatisering zal zijn over een aantal jaren is lastig. Maar toekomstgerichte oplossingen zijn nodig om het archief goed in stand te houden.

Serverruimte Inrichting

AKSI Automatisering heeft, in samenwerking met Cofely, het afgelopen jaar de serverruimte van de Groninger Archieven opnieuw ingericht.

De nieuwste technieken zijn hier toegepast; er is een zogenaamde cold corridor omgeving gerealiseerd, waardoor de racks waarin de servers staan, worden gekoeld en niet de complete serverruimte. Naast energiebesparing wordt alle hardware zo optimaal gekoeld, wat een belangrijke bijdrage levert aan de duurzaamheid van apparatuur.

De cold corridor is qua (nood-)stroomvoorziening volledig redundant uitgevoerd via een A en B stroomfeed. Zelfs apparatuur met slechts een enkele voeding is via een Automatic Transfer Switch gekoppeld, waardoor bij uitval van een stroombron, ook deze apparatuur altijd operationeel blijft. Verder is de omgeving volledig in onze AKSI Network Operating Center opgenomen, zodat er o.a. automatisch signalering plaatsvindt bij uitval van stroom, te hoge temperaturen of uitval van cruciale componenten. 24 uur per dag, 365 dagen per jaar wordt de omgeving bewaakt en de temperaturen vóór en achterin de kast, gescheiden van elkaar gemeten.

Het monitoren van de omgeving is van groot belang. Niet alleen om pro-actief te kunnen bijsturen of in te grijpen om de beschikbaarheid te waarborgen, maar ook als belangrijke gegevensbron met betrekking tot het gebruik van de systemen en bijvoorbeeld de groei van data ten einde voorspellend te kunnen adviseren.

De relatie

De relatie met Groninger Archieven bestaat al sinds 2005. Toen hebben we de eerste "opdrachtjes" mogen uitvoeren voor de Groninger Archieven. In verloop van tijd is dat steeds verder gegroeid tot uiteindelijk de volledige werkplekautomatisering.

Bijna 300 TB geografisch gescheiden opslagcapaciteit van gescand archiefmateriaal, professioneel WiFi netwerk voor zowel het kantoorpersooneel alsook de bezoekers van de studiezaal, professionalisering van de serverruimte en meer. Al deze projecten voeren we in samenspraak met intern systeembeheer en het management uit. Dit schakelt erg plezierig en maakt dat ieder project ook slaagt.

Wat de Groninger Archieven belangrijk vindt is dat je open communiceert, eerlijk adviseert en uitlegt wat je doet en waarom. Voor ons vanzelfsprekend.

— Adwim Kalfsterman - Algemeen directeur, AKSI Automatisering

TOP