In de wereld van cybersecurity wordt de mens vaak beschouwd als de zwakste schakel. Of het nu bewust of onbewust is, menselijke fouten kunnen leiden tot incidenten met verstrekkende gevolgen. Cybercriminelen zijn zich hiervan bewust en maken dankbaar gebruik van de psychologische beïnvloedbaarheid van mensen, met behulp van een techniek genaamd social engineering. Door in te spelen op de psychologische aspecten proberen ze gevoelige informatie te verkrijgen. De gevolgen hiervan kunnen immens zijn en een aanzienlijke financiële impact hebben op organisaties. Het is daarom van cruciaal belang voor organisaties om hun personeel hier tegen te wapenen.
De Menselijke Firewall:
Een menselijke firewall bestaat uit het trainen van medewerkers om de technieken die criminelen gebruiken te herkennen en veiliger te handelen. Op deze manier worden medewerkers een essentieel onderdeel van de verdedigingslinie van de organisatie. Net zoals een fysieke firewall helpt bij het verminderen van risico’s op incidenten, zal een menselijke firewall ervoor zorgen dat de kans op een succesvolle aanval verkleind wordt.
Hoe werkt het?
Om een menselijke firewall in je organisatie te implementeren, moeten de volgende drie stappen worden doorlopen:
- Trainen:
Het opleiden van medewerkers om de gevaren en methoden van cybercriminelen te herkennen en veilig te handelen bij het werken met informatie. Door middel van security awareness training kunnen medewerkers bewust worden gemaakt van de risico’s en leren hoe ze deze kunnen vermijden.
- Testen:
Het testen van medewerkers om te zien of zij de opgedane kennis correct toepassen in veilig gesimuleerde situaties. Dit kan gedaan worden door middel van phishing-simulaties of andere vormen van cybersecurity-oefeningen. Op deze manier kunnen zwakke punten worden geïdentificeerd en kan gerichte training worden geboden.
- Analyseren:
Het analyseren van de testresultaten en het identificeren van gebieden waar verbetering nodig is om medewerkers nog beter te beschermen tegen cybercriminelen. Deze analyse kan worden gebruikt om de trainingsprogramma’s aan te passen en te verbeteren, zodat medewerkers steeds beter voorbereid zijn.
AKSI Automatisering kan hierbij ondersteunen met verschillende security awareness training opties:
- Klassikale training
- Phishing as a Service
- E-learning
- Diverse vormen van Social Engineering
Het implementeren van een menselijke firewall in jouw organisatie heeft meerdere voordelen. Allereerst verkleint het de kans op incidenten als gevolg van menselijke fouten. Daarnaast leidt het tot een verbeterde cybersecurity-houding en bewustzijn onder medewerkers, waardoor ze beter in staat zijn om potentiële dreigingen te herkennen en hier adequaat op te reageren. Bovendien resulteert een effectieve menselijke firewall indirect in kostenbesparingen, omdat de kans op financiële schade als gevolg van incidenten wordt verminderd.
Meer weten? Neem dan contact met ons op.