×

Hulp op afstand

1Windows? Klik hier!
2Apple? Klik hier!

Hebt u een probleem? Onze support afdeling staat voor u klaar. Ook horen we graag uw mening over onze diensten!

Openingstijden:

Ma 8:30 - 17:00
Di 8:30 - 17:00
Wo 8:30 - 17:00
Do 8:30 - 17:00
Vr 8:30 - 17:00

Server Based Computing

Een veilige, flexibele werkplek overal en altijd.

AKSI Automatisering is gespecialiseerd in Server Based Computing.

Server Based Computing is een concept waarbij alle verwerking en rekenkracht plaatsvindt op (grote) centrale computersystemen (servers). De computer op uw werkplek hoeft alleen voorzien te zijn van een beeldscherm, toetsenbord en muis. Alle toetsaanslagen, muisbewegingen en beeldscherm mutaties worden door het centrale computer systeem verstuurd naar uw werkplek en vice versa. Dit concept biedt zeer grote voordelen.

Al onze werkplekconcepten (WebPlek, Health-IT en AUD-IT) zijn hierop gebaseerd.

 

server-based-computing

De voordelen van Server Based Computing

Thin clients zijn vrijwel volledig op de server te beheren. Door de eenvoud van de hardware is er minder kans op hardwaredefecten. De gebruikersomgeving is afgeschermd en bewaart vaak geen gegevens, waardoor zij goed beschermd is tegen malware.

Thin clients zijn zo te ontwerpen dat de applicatiedata zich nooit op de client zal bevinden. De beveiliging kan hierdoor centraal worden geregeld.

Thin client hardware is in het algemeen goedkoper omdat zij niet hoeft te beschikken over applicatiegeheugen of een krachtige processor. Ze veroudert ook minder snel en heeft minder vaak een upgrade nodig. De totale hardware-eisen voor een thin client systeem (servers en clients) zijn meestal veel lager dan van een systeem met fat clients. Een van de redenen is dat de hardware efficiënter wordt benut. Met thin clients kan geheugen worden gedeeld. Als meerdere gebruikers dezelfde applicatie draaien hoeft die slechts eenmaal op de centrale server te worden geladen. Met fat clients heeft ieder werkstation een lokale kopie in het RAM geheugen.

Gespecialiseerde thin client hardware heeft een veel lager energieverbruik dan fat client PC's. Dit bespaart niet alleen op energiekosten maar kan in sommige gevallen ook aanschaf of uitbreiding van airconditioning systemen voorkomen, wat een significante kostenbesparing kan zijn en bij kan dragen tot het halen van energiebesparingsdoelen.

Thin client hardware, of zij nu speciaal ontworpen is of bestaat uit hergebruikte afgeschreven PC's, is vrijwel waardeloos buiten een client-server omgeving.

Thin clients kunnen zonder bewegende delen, waardoor zij in stoffige omgevingen kunnen worden ingezet zonder dat de koelingsventilatoren verstopt raken.

Omdat terminal servers zich meestal samen met de dataservers op de backbone van het netwerk bevinden kan het netwerkverkeer binnen de serverruimte geïsoleerd worden. Ieder document dat op een fat client wordt geopend en opgeslagen reist 2 keer over het netwerk. In een thin client omgeving worden alleen de muisbewegingen, toetsaanslagen en scherminformatie naar/van de eindgebruiker verstuurd. Met efficiënte netwerkprotocollen als RDP en ICA is dit al mogelijk bij een bandbreedte van 28,8Kbps.

De specificaties van een fat client zijn gebaseerd op de maximum belasting die een gebruiker kan genereren, die vaak niet gehaald zal worden. Thin clients gebruiken daarentegen exact zoveel resources als zij op dat moment nodig hebben. In een groot netwerk is er een goede kans dat de piekbelasting van de ene gebruiker gecompenseerd wordt door een lage belasting bij een andere gebruiker, waardoor in totaal minder resources nodig zijn.

Als het systeemgebruik boven een vooraf bepaalde limiet uitstijgt, is het relatief simpel om een nieuw blade aan een server rack toe te voegen en zo het aantal resources uit te breiden tot exact de benodigde hoeveelheid. De bestaande units blijven naast de nieuwe in gebruik, in tegenstelling tot het fat client concept waar een gehele PC vervangen moet worden wat ook nog resulteert in downtijd voor de eindgebruiker.

Installatie van nieuwe software pakketten of updaten van bestaande software pakketten hoeft slechts eenmalig op de centrale servers plaats te vinden. Dit in tegenstelling tot in fat client omgevingen, waarbij de installatie/update op ieder werkstation dient plaats te vinden.

De nadelen van Server Based Computing

Een fat client server heeft minder capaciteit nodig dan een thin client server, omdat de fat clients veel van het processorwerk zelf doen. Een thin client omgeving telt vaak een groot aantal servers, die bekendstaan als de "Server farm".

Thin client omgevingen zijn minder bruikbaar voor multimedia-rijke toepassingen. Het versturen van geluid- en videodata vraagt veel bandbreedte.

Software producten voor sommige besturingssystemen (zoals Windows) zijn ontworpen voor personal computers die over eigen resources beschikken. Het kan problemen geven om deze producten goed te laten functioneren in een thin client omgeving.

AKSI Automatisering, CLOUD specialist van het Noorden!
TOP