×

Hulp op afstand

1Windows? Klik hier!
2Apple? Klik hier!

Hebt u een probleem? Onze support afdeling staat voor u klaar. Ook horen we graag uw mening over onze diensten!

Openingstijden:

Ma 8:30 - 17:00
Di 8:30 - 17:00
Wo 8:30 - 17:00
Do 8:30 - 17:00
Vr 8:30 - 17:00

Nieuws

Gauw even een wachtwoord laten resetten of een gebruiker aanmelden? Dat kan zeker!
In het kader van informatiebeveiliging en privacy zullen onze medewerkers u vragen dit verzoek ook via e-mail (support@aksi.nl) te sturen. Wellicht voelt dit voor u wat omslachtig, maar om social engineering tegen te gaan is het zeker nodig. Wij danken u voor uw begrip.

Social engineering?
Social engineering is een methode waarbij een onbevoegd persoon (een hacker bijvoorbeeld) toegang probeert te krijgen tot de informatiesystemen door de zwakste schakel in de beveiliging, de mens, te misleiden.

Hebt u hier vragen over? Bel of e-mail gerust. Onze medewerkers staan u graag te woord.

AVG – verwerkersovereenkomst

Het is u vast niet ontgaan: de oude privacy wetgeving die dateert uit 1995 zal per 25 mei 2018 worden vervangen door de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming).

Hoe kunt u zich nu al voorbereiden?
Één van de regels in deze nieuwe wetgeving betreft de overeenkomst tussen leverancier en afnemer. Concreet komt het er op neer dat u, als afnemer van onze ICT diensten, een verwerkersovereenkomst met ons dient aan te gaan. In deze verwerkersovereenkomst staat een aantal afspraken die betrekking hebben op privacy van data met betrekking tot persoonsgegevens en hoe daar mee om te gaan. Zodra wij als verwerker, data van u kunnen verwerken of bewerken, geldt dat we de afspraken daaromtrent moeten vastleggen.

Het uitgangspunt is, dat het initiatief bij de totstandkoming van een verwerkersovereenkomst bij u als afnemer ligt. Wij hebben inmiddels veel ervaring in de opstelling van een dergelijke overeenkomst. Komt u er zelf niet uit of geeft u dit liever uit handen, dan kunnen we u daarin helpen!

AKSI logo geplaatst!

Onlangs is ons logo geplaatst op de voorgevel! Wij zijn blij met het resultaat.

Spectre en Meltdown

Het jaar is nauwelijks begonnen en de wereld wordt opnieuw wakker geschud door twee ernstige beveiligingslekken; Meltdown en Spectre. De afgelopen dagen zijn we overspoeld met nieuws en informatie over de lekken. Al deze informatie wordt door ons verzameld en geanalyseerd.

Meltdown en Spectre zijn hardwarematige fouten in algemeen toegepaste processoren. Zowel Windows-, Apple– als Linuxgebruikers hebben hier last van, want de processoren met de fouten zijn overal toegepast. Daarom moeten er veel updates uitgevoerd worden.

Voor klanten die een clouddienst van ons afnemen of een onderhoudscontract op hun server hebben, is er een plan gemaakt hoe wij deze het beste kunnen bijwerken, waardoor de lekken gedicht worden. Om de gevolgen voor u als klant zo klein mogelijk te houden, zijn we de diverse updates aan het bundelen. Dat u er iets van merkt is helaas niet te vermijden, omdat na de updates meerdere keren servers herstart moeten worden om deze updates te activeren. Meerdere onderhoudsmomenten in de komende periode zijn dan ook niet uit te sluiten, ook omdat nog niet alle lekken te patchen zijn. Wij hopen op uw begrip bij eventueel ongemak.

Nog even wat achtergrond informatie over de lekken:
De lekken betreffen een aantal hardware bugs in de processoren van Intel, ARM en AMD. Aangezien deze processoren in bijna alle hardware gebruikt worden, raakt het dus bijna alle apparaten die deze processoren gebruiken, van desktops en servers tot tablets en smartphones.

De fundamentele functionaliteit van (deze) processoren is het afschermen van het geheugen om er voor te zorgen dat:

– Gebruikerapplicaties (bijv. Internet Explorer, MS Word, Outlook etc.) onderling niet bij elkaars stukje RAM-geheugen kunnen komen. Was die afscherming er niet dan zou bijvoorbeeld Internet Explorer zomaar je openstaande documenten (gedeeltelijk) uit het geheugen kunnen uitlezen;
– Zulke gebruikersapplicaties niet bij geheugen van het besturingssysteem (Windows, Linux, MacOS, etc.) kunnen komen. Was die bescherming er niet dan zou het OS nooit controle kunnen houden over wat die processen wel of niet mogen uitvoeren en lezen.

Voor werkstations, thuis PC’s, telefoons en tablets luidt ons advies om deze zelf regelmatig te updaten naar de laatste versie. Ook is het aan te raden om de de door u gebruikte internetbrowser regelmatig te updaten op alle apparaten in gebruik.

Neemt u geen clouddienst van ons af en hebt u ook geen onderhoudscontract?

Onze technische afdeling heeft een uitvoerige samenvatting gemaakt van de weetjes (tot nu toe) met betrekking tot deze bugs en wat voor updates je dient te installeren. Deze informatie kunt u opvragen bij uw accountmanager. Mochten er daarna nog vragen zijn of is er behoefte aan ondersteuning bij de implementatie van de genoemde maatregelen, informeer bij uw accountmanager naar de mogelijkheden.

ICT Waarborg

AKSI Automatisering B.V. heeft besloten zich aan te sluiten bij de brancheorganisatie ICT Waarborg. Binnenkort zullen wij daarom bij hen een certificeringsproces doorlopen. Wij vinden kwaliteit belangrijk en zien dat graag door ICT Waarborg bevestigd.

We zwaaien 2017 bijna uit. Ondanks dat het voorbij is gevlogen, is er toch ook wel heel veel gebeurd. In maart dit jaar bestonden we 20 jaar. 20 jaar! dát is best wel een lange periode. 20 jaar geleden begonnen we in het bedrijvenverzamelpand aan de Bieslookstraat in Groningen, daarna verhuisden we naar de Zeewinde en ná 12 jaar gingen we eind september naar ons nieuwe onderkomen aan de Meerweg in Haren Gn. Nog niet alles is klaar, de puntjes moeten nog op de spreekwoordelijke ‘i’, maar de grootste werkzaamheden zijn afgerond. Volgend voorjaar pakken we de buitenkant aan en dan zijn we klaar voor het openingsfeest(je)! En alsof één verhuizing per jaar nog niet voldoende is, is onze vestiging Apeldoorn ook nog verhuisd naar een nieuwe locatie. We ‘wonen’ dáár nu in het moderne en splinternieuwe Ovvice building in het centrum van Apeldoorn. Je zult denken ‘het jaar van de verhuizingen’, maar er is nog veel meer gebeurd.

We hebben dit jaar ons team versterkt met 2 nieuwe “gezinsleden”, te weten Alex die de operations leidt en John die het projectbureau/3e lijn is komen versterken. Met het hele team, van inmiddels 14 man, hebben we weer heel veel verschillende projecten mogen uitvoeren. We hebben een Object Storage as a Service dienst ontwikkeld waarin we enorme hoeveelheden bestanden kunnen opslaan die volledig geografisch gescheiden opgeslagen worden in 2 en volgend jaar zelfs 3 verschillende datacenters. Dit systeem is met name geschikt voor het archiveren van bestanden, backups, foto’s etc. Dit jaar heeft ook iedereen hard gewerkt aan de voorbereidingen voor onze ISO 27001 certificering die we begin volgend jaar hopen te halen.

Een ander technologisch huzarenstukje waar we héél trots op zijn is dat we een SAN opslagsysteem hebben gebouwd die realtime over 3 verschillende datacenters is verspreid. Dit systeem zal op termijn al onze traditionele SAN-systemen vervangen, waarop nu onze hosting en cloud diensten draaien. Zelfs bij uitval van een compleet datacenter gaat er geen data verloren; een veilig gevoel! Ook met de snelheid van het systeem zit het goed, want we gebruiken alleen maar zeer snelle Enterprise SSD disks en 10Gbit darkfiber verbindingen. Als u diensten vanuit één van onze rekencentra bij ons afneemt worden deze komend jaar gemigreerd naar dit zeer veilige en snelle systeem. Als klap op de vuurpijl werd onlangs het WiFi netwerk dat wij bij onze klant Cappuvino hebben aangelegd, uitgeroepen tot de beste van de binnenstad van Groningen. Hoe vet is dat!

Een jaar is zó voorbij, maar als je terugkijkt en er even bij stilstaat is er toch ook wel weer heel veel gebeurd.

Volgend jaar moet iedereen bezig met AVG/GDPR (bescherming van persoonsgegevens). Wij kunnen u ook hierbij begeleiden/helpen middels een consultancy traject. Ook de uitfasering van ISDN waardoor iedereen zal moeten migreren naar VoIP telefonie, zal als rode draad door 2018 gaan lopen is onze verwachting. Wij zijn/staan er klaar voor!

Ook in 2018 hopen wij u te mogen blijven bedienen met onze ICT dienstverlening. We doen het graag en met veel toewijding en plezier.

Namens het hele AKSI-team wensen wij u fijne feestdagen en een gezond en succesvol 2018 toe!

– Adwim Kalfsterman, Algemeen Directeur

Het moment om over te stappen op IP-diensten

Eerder berichtten wij al over het feit dat PSTN- en ISDN-diensten binnenkort niet meer ondersteund gaan worden. Omdat de datum begint te naderen gaan wij binnenkort een belronde houden onder klanten van ons die nog geen VoIP bij ons hebben afgenomen. Dit doen we omdat we willen voorkomen dat u op gegeven moment onbereikbaar bent.

U kunt binnen bepaalde tijd een telefoontje verwachten van uw accountmanager om u de optie te bieden over te stappen op VoIP. We hopen dat we samen met u tot een oplossing kunnen komen die voor u het minste moeite met zich mee zal brengen.

Heeft u nu al vragen over VoIP? Neem dan contact op met uw accountmanager of bel met AKSI: 050-5490064

Opening Bushokje aan de A28

Dinsdag 14 november openden wij het vernieuwde bushokje aan de A28 voor ons pand. Geheel in de van Gogh Stijl. Hierna was er nog tijd voor een kleine rondleiding, een broodje en een kop koffie. Zie hier de foto’s van de geslaagde middag!

 

 

 

 

 

ICT-begrippen uitgelegd

Komt u het wel eens tegen? Een collega of iemand van AKSI een ICT-term waarvan u geen enkel idee heeft wat het betekent. We hebben een aantal veelgebruikte termen op een rij gezet die handig zijn om te weten.

Advanced Persistent Threats (APT’s):
Insluipers die zo lang mogelijk onder de radar proberen te blijven.

DDoS-aanval:
Duizenden computers die tegelijkertijd een website bezoeken waardoor een website overbelast raakt en onbereikbaar wordt.

Drive-by download:
Het downloaden van een bestand zonder dat men doorheeft dat het een virus bevat.

 

Exploit:
Een inbraakmethode die zijn waarde in de praktijk heeft bewezen.

ISO 27001:
Internationale norm waarmee je kunt aantonen dat je digitale sloten aan het keurmerk voldoen.

Malware:
Software die speciaal geschreven is met de bedoeling jou kwaad te doen.

Patch:
Een beveiligingsupdate; zandzakken tegen een digitale dijkdoorbraak.

Phishing:
Een babbeltruc om het slachtoffer inloggegevens te ontfutselen, via link of bijlage in de mail.

Ransomware:
Je computers worden overgenomen door een kaper die losgeld eist. Het onlangs in de publiciteit geraakte WannaCry is een vorm van ransomware.

Zero Day:
Een inbraakgevoelige plek die ontdekt wordt doordat er ingebroken is/wordt.

TOP