×

Hulp op afstand

1Windows? Klik hier!
2Apple? Klik hier!

Hebt u een probleem? Onze support afdeling staat voor u klaar. Ook horen we graag uw mening over onze diensten!

Openingstijden:

Ma 8:30 - 17:00
Di 8:30 - 17:00
Wo 8:30 - 17:00
Do 8:30 - 17:00
Vr 8:30 - 17:00

Nieuws

Het moment om over te stappen op IP-diensten

Eerder berichtten wij al over het feit dat PSTN- en ISDN-diensten binnenkort niet meer ondersteund gaan worden. Omdat de datum begint te naderen gaan wij binnenkort een belronde houden onder klanten van ons die nog geen VoIP bij ons hebben afgenomen. Dit doen we omdat we willen voorkomen dat u op gegeven moment onbereikbaar bent.

U kunt binnen bepaalde tijd een telefoontje verwachten van uw accountmanager om u de optie te bieden over te stappen op VoIP. We hopen dat we samen met u tot een oplossing kunnen komen die voor u het minste moeite met zich mee zal brengen.

Heeft u nu al vragen over VoIP? Neem dan contact op met uw accountmanager of bel met AKSI: 050-5490064

Opening Bushokje aan de A28

Dinsdag 14 november openden wij het vernieuwde bushokje aan de A28 voor ons pand. Geheel in de van Gogh Stijl. Hierna was er nog tijd voor een kleine rondleiding, een broodje en een kop koffie. Zie hier de foto’s van de geslaagde middag!

 

 

 

 

 

ICT-begrippen uitgelegd

Komt u het wel eens tegen? Een collega of iemand van AKSI een ICT-term waarvan u geen enkel idee heeft wat het betekent. We hebben een aantal veelgebruikte termen op een rij gezet die handig zijn om te weten.

Advanced Persistent Threats (APT’s):
Insluipers die zo lang mogelijk onder de radar proberen te blijven.

DDoS-aanval:
Duizenden computers die tegelijkertijd een website bezoeken waardoor een website overbelast raakt en onbereikbaar wordt.

Drive-by download:
Het downloaden van een bestand zonder dat men doorheeft dat het een virus bevat.

 

Exploit:
Een inbraakmethode die zijn waarde in de praktijk heeft bewezen.

ISO 27001:
Internationale norm waarmee je kunt aantonen dat je digitale sloten aan het keurmerk voldoen.

Malware:
Software die speciaal geschreven is met de bedoeling jou kwaad te doen.

Patch:
Een beveiligingsupdate; zandzakken tegen een digitale dijkdoorbraak.

Phishing:
Een babbeltruc om het slachtoffer inloggegevens te ontfutselen, via link of bijlage in de mail.

Ransomware:
Je computers worden overgenomen door een kaper die losgeld eist. Het onlangs in de publiciteit geraakte WannaCry is een vorm van ransomware.

Zero Day:
Een inbraakgevoelige plek die ontdekt wordt doordat er ingebroken is/wordt.

Wat is er aan de hand?

Vorige week maandag kwam het bericht naar buiten dat er een kwetsbaarheid is gevonden in de meest gebruikte beveiligingsprotocollen van draadloze netwerken wereldwijd, WPA en WPA2. De kwetsbaarheid, gedoopt ‘Krack’ (Key Reinstallation Attack), is vanwege de populariteit van het beveiligingsprotocol een potentieel risico voor alle publieke en private wifinetwerken. Hoewel de kwetsbaarheid vooral Linux-gebaseerde software treft zoals Android, ontspringen ook Windows en Mac OS X niet geheel de dans.

Bij dit lek kan een hacker, die fysiek in de buurt is van het slachtoffer, cookies en wachtwoorden uitlezen als het slachtoffer zich op een onbeveiligde website bevind. Dit kan je herkennen als er geen slotje voor het webadres staat. Dit betekent dat online bankieren nog altijd mogelijk is in de trein of koffiezaak.

Het WiFi-lek werd officieel blootgelegd door twee onderzoekers van de KU Leuven, die uitlegden dat de kwetsbaarheid mogelijk is door ‘in te breken’ in de communicatie tussen een router of accesspoint en een client (bijv. een laptop of telefoon). Van daadwerkelijke, grote inbraken zijn tot nu toe nog geen meldingen gemaakt.

Beveiligingsexperts adviseren om clients te patchen, dus het ophalen van systeem/beveiligingsupdates voor besturingssystemen. Dit is echter niet iets wat eindgebruikers of partijen als Microsoft zelf in de hand hebben, zij zijn afhankelijk van de fabrikanten van WiFi-chips. Microsoft heeft bijvoorbeeld al wel aangegeven dat er een beveiligingspatch beschikbaar is via Windows Update, maar Android heeft nog geen nieuwe beveiligingsupdates uitgebracht. Voor gewone gebruikers van WiFi valt er verder niet zoveel te doen behalve afwachten. Het wordt in ieder geval sterk afgeraden om een andere encryptiemethode dan WPA/WPA2 te gebruiken aangezien de alternatieven nog veel minder veilig zijn.

Wat moet ik doen?
Mits je computer up to date is, hoeft u niets te doen. Het up to date houden van uw client is van belang gezien windows regelmatig beveiligingspatches voor haar software uitgeeft. Dit merkt u als u uw client afsluit en/of opnieuw opstart.

 

– Wouter Goris, Field Engineer

Dit is John!

Mijn naam is John van der Aa, 33 jaar, woonachtig in Emmen en sinds 1 oktober het jongste lid van het AKSI team.

Inmiddels ben ik sinds 2008 al weer fulltime werkzaam in de IT, waar ik als applicatiebeheerder van het elektronisch cliëntendossier PlanCare Dossier voor een instelling voor ouderenzorg ben begonnen en in de loop der jaren steeds meer en meer betrokken geraakt bij de diverse aspecten van het server landschap. Mijn kennis en ervaringen die ik in de loop der jaren dan ook heb opgedaan, hebben voornamelijk betrekking op de Windows Server omgeving, van Windows NT tot en met 2016, Exchange Server, SQL Server, Sharepoint, Citrix maar ook de wat meer specifiekere applicaties die veel worden gebruikt in de zorg zoals Bomas, Beaufort, PlanCare Dossier en Caress.

Binnen AKSI zal ik mij dan ook voornamelijk bezig gaan houden met de Microsoft server vraagstukken en bij gaan dragen in de diverse projecten en ontwikkelingen op dit gebied en verwacht een leuke bijdrage te kunnen leveren in de meer aan de zorg sector gerelateerde vraagstukken, maar kijk ook uit naar het opdoen van een bredere ervaring buiten de wereld van alleen de zorg.

Verhuisbericht: Zeewinde wordt Meerweg

De afgelopen tijd heeft u al vaker kunnen lezen over het feit dat wij binnenkort gaan verhuizen. Nu is het dan eindelijk zover!

Ons nieuwe adres is de Meerweg 139 in Haren. We zitten langs de A28 dus zijn binnen een minuut op weg om u te blijven ondersteunen bij uw ICT-behoeften.

AKSI groeit en een nieuw, eigen, pand geeft ons de mogelijkheid om meer personeel aan te trekken. Door hen een frisse, dynamische werkplek aan te bieden. Ook is het pand qua infrastructuur zeer goed geoutilleerd waardoor we er in de toekomst ook DataHotel faciliteiten vanuit kunnen aanbieden.

Hoewel de verhuizing een flinke impact op ons heeft, zal u er zo min mogelijk van gaan merken. Zo zal ons telefoonnummer hetzelfde blijven en krijgt u nog dezelfde mensen aan de lijn. De ICT-dienstverlening worden vanuit DataHotel’s aangeboden dus u zal ook geen hinder ondervinden bij uw eigen werkzaamheden. Met twee verhuismomenten zorgen wij ervoor dat we ook tijdens de verhuizing bereikbaar blijven. Hoe minder veranderingen u merkt, hoe beter.

Het nieuwe pand geeft ons de mogelijkheid om onszelf te blijven ontwikkelen, zonder onze AKSI-cultuur achter te laten.

Er is eigen parkeergelegenheid in overvloed, dus wij hopen u binnenkort te verwelkomen in ons nieuwe pand!

PraktijkNSA aan het woord

PraktijkNSA is een van de weinige fysiotherapiepraktijken die zich bezig houdt met een specifiek gebied van het lichaam. Namelijk de nek, de schouders en de armen. Met vijf fysiotherapeuten en patiënten vanuit heel het land. Naast het feit dat PraktijkNSA zich onderscheid door extra specifieke fysiotherapie te leveren, doen zij dit altijd met een oogpunt op wetenschap. Wij spraken met Carel Bron, die onder andere ICT in zijn portefeuille heeft binnen de praktijk.

 

 


Heeft u in het dagelijks werk veel te maken met ICT?

Jazeker, waar we in de jaren negentig de eerste computer op ons kantoor hadden hebben we er nu allemaal één en zouden we niet kunnen werken zonder. Al helemaal met de komst van het Elektronisch Patiënten Dossier. Waar je vroeger nog een papieren dossier erbij pakte als er een patiënt binnenkwam, moet nu het systeem het nu altijd doen. Dat maakt je afhankelijk, maar met de komst van thuiswerken geeft dit ook flexibiliteit.

Lees hier het hele interview

Wat heeft AKSI aan WannaCry gedaan?

Vorige maand werd geschokt gereageerd op de melding dat het WannaCry-virus wist door te dringen tot een groot aantal computers en netwerken. Hoewel Nederland vooral gespaard bleef van deze dreiging, zien we nog steeds een toenemend aantal gevallen van ransomware, waar ook WannaCry onder valt. Ransomware houdt je computer gegijzeld, en zorgt er voor dat je vrijwel niks meer kan met je PC. Het bijzondere van WannaCry is dat het hele bedrijfsnetwerken kon platleggen i.p.v. alleen enkele Computers.

Ransomware vraagt om een betaling (meestal in BitCoin) om weer toegang te krijgen tot je gegevens. Het betalen van het bedrag helpt meestal niets, dus doe dit vooral niet.

AKSI heeft alle systemen, waar nodig, gepatched bij klanten die een onderhoudscontract bij ons hebben. Ook hebben wij verhoogde dijkbewaking ingesteld. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Wij doen bij AKSI ons best om het netwerk up to date te houden en u te waarschuwen over de gevaren van diverse software. Zo berichten wij al eerder over het gevaar van macro’s in bijlagen. Zorg er thuis voor dat uw systeem altijd is voorzien van de nieuwste software updates (ook al weten we dat het vervelend kan zijn dar er zo vaak wordt geüpdatet).

UPDATE:

Op 27 juni vond een tweede massale aanval plaats van een nieuwe variant Ransomware. Ook nu gaan wij alle systemen na en updaten wij die waar nodig.

 

Vakantiegroet 2017

De zomervakantietijd breekt weer aan! Alweer een ‘schooljaar’ om, wat gaat de tijd toch snel!

Ik ga met mijn gezin dit jaar wederom met de camper rondtoeren in een land waar de zon schijnt. We bespreken niets zodat we maximale flexibiliteit hebben. Vorig jaar hebben we een “provincietoer” door Nederland gemaakt, waarbij we onze 2 kinderen van (toen) 9 en 11 hebben laten zien waar we zijn opgegroeid, op school en gestudeerd hebben en op kamers hebben gewoond. De kids geloofden het allemaal wel, maar het was met name voor pa en ma leuk om 25 jaar na dato nog eens te zien hoe alles uit het verleden erbij staat. Heel bijzonder om te zien dat de ene keer ook dáár alles is vernieuwd en de volgende keer alles bij het oude is gebleven. We kwamen bij de basisschool van mijn vrouw (in Brabant) nét op tijd, want 2 weken later zou alles worden gesloopt!

Ook voor AKSI Automatisering gaat de huidige huisvesting deze zomervakantie tot het verleden behoren. We gaan een spannende periode tegemoet omdat we kantoor Groningen in/direct ná de vakantieperiode gaan verhuizen naar onze nieuwe kantoorlocatie aan de Meerweg 139 in Haren.

Alle voorbereidingen zijn in volle gang en het wordt spannend of het pand op tijd klaar is voor de verhuizing. Onze levensader (snelle glasvezelverbinding) is per 1 juni opgeleverd, dus dáár zal het niet aan liggen. Het pand is van voormalig Rijkswaterstaat en we hebben ons laten vertellen dat vanuit deze locatie alle stoplichten van de gehele provincie werden aangestuurd. Dit maakt dat er “rekencentrum-achtige” voorzieningen zijn getroffen (kavel volledig omheind, noodstroom voorziening inclusief aggregaat voor volledige pand, etc.), waar we in de toekomst ons voordeel mee zullen doen.

Naast de verhuizing zijn we ook druk bezig om onze ISO certificering rond te krijgen. Dit jaar willen we graag ISO 27001 gecertificeerd zijn en zoals het er nu uit ziet “dreigt” dat te gaan lukken. Voor u nóg meer zekerheid dat u voor een partner heeft gekozen die professioneel werkt, volgens vastgelegde procedures en ook databeveiliging en security hoog in het vaandel heeft staan.

Natuurlijk blijft onze organisatie ook in de vakantieperiode voor u klaar staan. Wij gaan dus niet dicht en blijven bereikbaar via de bij u bekende communicatie kanalen.

Rest mij nog u een hele fijne vakantie met mooi weer, veel vertier en een veilige en behouden thuiskomst toe te wensen.

Adwim Kalfsterman

TOP